Verovatno ste primetili da neki URL-ovi počinju sa  "http://", a neki sa "https://". Možda ste zapazili i da "https" često imaju sajtovi na kojima treba da ostavite osetljive informacije, na primer sajtovi na kojima plaćate online ili na koje se logujete. 

Šta je to "s"  i zašto ga neki sajtovi imaju, a neki nemaju?

"S" je u ovom slučaju oznaka za Secure, a znači da je veza sa tim sajtom kriptovana i bezbedna. Iza "https" stoji Secure Socket Layer tehnologija,  ili skraćeno SSL .

Kome i zašto treba SSL?

SSL se koristi za bezebednu razmenu mejlova, fajlova i informacija u bilo kojoj formi putem interneta.

SSL je tehnologija koja omogućava kriptovanu vezu izveđu web servera i browsera. Kriptovana veza obezbeđuje da podaci  koji se razmenjuju između servera i browsera ostanu tajni.

To znači da podatke koji se razmenjuju preko bezbedne SSL veze, mogu da pročitaju samo oni kojima su podaci namenjeni, dakle bezbedni su od hakera i drugih sajber kriminalaca.

Kada posetite sajt koji je ima SSL, vaš browser će se povezati sa web serverom na kom je sajt, pogledaće SSL sertifikat i nastaviće komunikaciju kroz bezbedan kanal. 

SSL sertifikat je u ovom procesu kao vozačka ili saobraćajna dozvola sajta, na kojoj piše ko je vlasnik sajta i ko mu je izdao dozvolu. SSL sertifikate, kao i lična dokumenta, izdaju nezavisna tela, koja se zovu Certificate Authority, ili kako ih mi prevodimo Sertifikaciona tela.

Kako ćete znati da li sajt ima SSL?

Možete proveriti vrlo lako, praktično u 3 koraka:

 1. Pogledajte da li URL ima "https://"
 2. Kliknite na ikonicu katanca

  Osim „https://“, bezbedni sajtovi imaju i ikonicu katanca ispred adrese.

  Kad kliknete na katanac ispred URL-a, videće više detalja o sajtu i videćete koje sertifikaciono telo je izdalo sertifikat. 

  Kako prepoznati bezbedan sajt, SSL sertifikat
 3. Proverite da li je sertifikat važeći 

Neki browseri će vas upozoriti pre nego što dođete na stranicu, da je sertfikat istekao, ali neki neće. Da biste bili sigurni da je sajt bezbedan, kada kliknete na katanac pročitajte i informacije o sertifikatu. 

U novom prozorčiću videćete Period važenja (Period of Validity) sertifikata. Ako je sertifikat istekao znači da sajt više nema garancije da je bezbedan, pa dobro razmislite da li ćete nastaviti dalje.

SSL sertifikat više informacija

Da li je SSL dobar za SEO?

Dobra vest, jeste! Iako mu je primarna funkcija da zaštiti informacije, SSL je dobar i za SEO.

HTTPS signal za rangiranje

Bezbednost korisnika je glavni prioritet najpopularnijeg Search Engine-a na svetu, zbog čega za sve svoje servise Google koristi HTTPS enkripciju. Ipak Google se ne zaustavlja tu, već želi da korisnici ostanu bezbedni i na sajtovima kojima pristupaju preko Google-a.

Da bi podstakao da što veći broj sajtova usvoji SSL protokol, Google favorizuje, odnosno bolje pozicionira sajtove koji imaju HTTPS na svim svojim stranama, a znamo da bolji rang znači i više saobraćaja ka sajtu.

Zbog toga SSL je postao deo Google-ovog algoritma za rangiranje u rezultatima pretrage.[1] 

 

Kako do SSL-a? 

Ako mislite da je i vašem sajtu potreban SSL, treba da nabavite SSL sertifikat.

SSL sertifikate izdaju Sertifikaciona tela, ali nisu sva Sertifikaciona tela ista, pa treba razmisliti čiji sertifikat kupujete.

Svako Sertifikacino telo je brend, pa kao što je slučaj i sa drugim brendovima, tako i među SSL brendovima ima razlika. Najvažnije razlike su u reputaciji, a time i pouzdanosti sertifikata. Razlike se naravno ogledaju i u ceni.

Najbolji SSL sertifikat Symantec SSL

 

Vrste SSL sertifikata

Kada se odlučite za brend, treba da razmislite (ili se posavetujte sa stručnjacima) koja vrsta sertifikata vam treba. Vrstu sertifikata određuje pre svega namena sajta.

Extended validation SSL, zeleni sslExtended Validation ili zeleni SSL

Ako se radi o sajtu banke ili online prodavnici, preporučuju se takozvani Extended Validation ili Zeleni SSL sertifikati. Oni se razlikuju od drugih sertifikata po boji u browseru. Kada sajt ima ovakav sertifikat, naziv sajta će biti obojen zelenom bojom. Sertifikaciono telo koje izdaje EV sertifikat daje najviše moguće garancije da je ovaj  sajt bezbedan i da nije lažan.

Zeleni SSL sertifikat, EV SSL, SSL with EV

Standardni SSL, OV SSLStandardni biznis SSL

Za sajtove preko kojih se razmenjuju manje osetljivi podaci, ili na koje se korisnici prijavljuju (log-in), preporučuju se Standardni sertifikati. Adresa sajta sa standardnim SSL sertifikatom nije zelena, ali kada se klikne na ikonicu vidi se ko je vlasnik sajta. Garancije za ove sajtove su visoke.

Domain Validation SSL, basic SSLOsnovni SSL

Ako vam treba SSL sertifikati za zaštitu interne komunikacije, na primer za razmenu mejlova, onda su dovoljni Osnovni SSL sertifikati. Ovde je veza kriptovana kao i kod ostalih sertifikata, razlika je u tome što ne piše ko je vlasnik sajta.

wildcard sslWildcard i SAN/UC

SSL sertifikati obično važe za jedan domen (na primer mojdomen.com), ali postoje i izuzeci:

 •  Wildcard sertifikati, gde jedan sertifikat važi za domen i sve njegove poddomene (na primer mail.mojdomen.com, blog.mojdomen.com, login.mojdomen.com itd.) 
 •  SAN/UC sertifikati, koji su zapravo dodaci za SSL sertifikate, pomoću kojih jedan sertifikat važi za više potpuno različitih domena (na primer mojdomen.com, mojdomen.rs, info.mojdomen.net).

 

Gde mogu da kupim SSL sertifikat?

Kupite SSL sertifikat

Net++ technology SSL Online prodavnica

Net++ technology već godinama prodaje SSL sertifikate, a nedavno je lansiran i novi sajt, www.ssl.co.rs, koji je namenjen isključivo SSL sertifikatima.

Sajt nudi sve vrste SSL sertifikate, od 3 SSL brenda: Symantec, Thawte i GeoTrust.

SSL brendovi Symantec, Thawte, Geotrust

Glavne prednosti kupovine na našem sajtu u odnosu na sajtove proizvođača je u tome što:
1. Možete da kupite iste sertifikate, po istoj ceni, ali ne morate da plaćate devizama.
2. Na jednom mestu možete da kupite i uporedite SSL sertifikate 3 različita brenda.
3. Imate na raspolaganju korisničku i tehničku podršku na srpskom, koja će vam pomoći da dobijete sertifikat brže i lakše nego kad biste direktno kupovali od proizvođača.


Osim što možete da kupujete SSL sertifikate, na ovom sajtu možete da nađete dosta korisnih informacija, alata i uputstava vezanih za SSL sertifikate.

[1] Izvor Google Webmaster Central Blog http://googlewebmastercentral.blogspot.rs/2014/08/https-as-ranking-signal.html