Šta treba znati o SSL sertifikatima?

Šta je SSL?

SSL je bezbednosni protokol koji je osmislio Netscape 1995 i od tad je postao opšte prihvaćen metod zaštite razmene podataka i autentifikacije na internetu.

Šta je SSL sertifikat?

SSL sertifikat je digitalni fajl ili kod koji se instalira na web server i omogućava kriptovanu vezu između web servera i klijenta (web browsera), koja osigurava da podaci koji se razmenjuju između servera i browsera ostanu tajni i bezbedni. 

Korisnici ga prepoznaju po katancu koji se pojavljuje u njihovim browser-ima ili po url-u koji počinje sa https. Kada kliknete na ikonicu katanca možete da vidite detalje sertifikata: ime organizacije, naziv sajta, vrsta i trajanje sertifikata i sertifikaciono telo (koji sertifikacioni autoritet je izdao sertifikat).

SSL veza ikonica

Važno je da pogledamo detalje jer nemaju svi sertifikati iste garancije i nemaju sva sertifikaciona tela isti kredibilitet i renome. Nažalost, ne pridržavaju se sva CA istih strogih procedura za proveru identiteta organizacije, tako da može da se desi da se potkrade neki phishing sajt kao legitiman. Tako nešto teško da može da se desi sa Symantec, Thawte i Geotrust sertifikatima. Provere su ozbiljne, pa zato proces dobijanja sertifikata može da traje malo duže nego kod drugih CA. Net++ technology može da vam olakša i ubrza proces dobijanja sertifikata, pošto imamo dobru komunikaciju sa CA i znamo na kakve probleme možete da naiđete i kako te probleme da rešimo, mada na samu proceduru ne možemo da utičemo (svi traženi podaci moraju da budu tačni i javno dostupni).

Kome treba SSL sertifikat?

Svaki sajt koji prikuplja ili obrađuje informacije (imena, email, bojeve telefona), a naročito oni na kojima se obavljaju transakicje kreditnim karticama bi trebalo da omoguće bezebednu, kriptovanu komunikaciju.

Zatim, SSL koriste preduzeća koja žele da zaštite email i webmail aplikacije (Exchange na primer), ili da zaštite korporativnu komunikaciju na intranetu (File share, Share Point..).

Možda nije loše pomenuti i to da su sajtovi sa https bolje rangirani u google pretrazi, tako da je to još jedan benefit SSL sertifikata.


U zavisnosti od toga za koju vam svrhu treba sertifikat, možete izabrati jedan od sledećih  sertifikata:

  • Sertifikati koji potvđuju vlasništvo domena (validacija je samo putem emaila i proces izdavanje ne bi trebalo da traje dugo) – takvi sertifikati se ne preporučuju bankama ili online prodavnicama.
  • Sertifikati koji potvrđuju postojanje, tj. validnost organizacije – to su ozbiljniji sertifikati, pružaju više garancija posetiocima sajta jer je organizacija prošla autentifikaciju.
  • Sertifikati sa proširenom validacijom, pružaju najvši nivo garancija. Oni omogućavaju da adresna linija u browseru postane zelena i to je znak da je sajt, tj. oranizacija autentifikovana po najstrožim standardima.
  • Postoje još i wildcard sertifikati (jedan sertifikat za zaštitu više poddomena) i SAN sertifikati (za zaštitu više različitih, alternativnih domena jednim sertifikatom).

Više o vrstama SSL sertifikata i njihovoj nameni pročitajte u tekstu "Vrste SSL sertifikata".


Net++ technology u ponudi ima 3 brenda sertifikata: Symantec, Thawte i Geotrust.

Više detalja o brendovima, vrstama i cenama sertifikata koje nude možete pronaći na našem sajtu https://www.ssl.co.rs

Rado ćemo vam pomoći da izaberete sertifikat koji najviše odgovara vašim potrebama, ali i da na malo brži način dobijete sertifikat.