Od oktobra u Chromer nova upozorenja za http sajtove

Od oktobra u Chromu nova upozorenja za HTTP sajtove

Google već godinama traži načine da podstakne vlasnike sajtova da implementiraju SSL sertifikate. SSL seritifikat omogućava pristup sajtu preko bezbedne, HTTPS konekcije koja, za razliku od HTTP konekcije, kriptuje informacije koje razmenjuju posetilac sajta i web server.

Google Chrome je u januaru 2017. započeo proces unapređenja bezbednosti internet konekcije koji je vezan za HTTP stranice. To je donelo sledeću novinu: Chrome je počeo da označava HTTP stranice koje imaju polja za lozinke ili polja za unos informacija sa kreditnih kartica kao nebezbedne (“Not secure“).

Počevši od oktobra 2017, Chrome 62 će pokazivati upozorenja da je HTTP stranica nebezbedna u još 2 slučaja: kada korisnik unese podatke u HTTP stranicu i na svim HTTP stranicama koje korisnik posećuje u Incognito mode-u.

Tretman HTTP strana u Chrome 62

Googleov plan da se HTTP sajtovi označe kao nebezbedni se odvija postepeno, u nekoliko koraka. Od promena uvedenih u Chrome 56, na desktop računarima su za 23% smanjene posete HTTP stranicama koje imaju polja za logovanje (lozinke) ili polja za unos informacija sa kreditne kartice.

Lozinke i informacije sa kreditnih kartica nisu jedini podaci čija se privatnost mora zaštititi. Bilo koje informacije koje korisnici unesu (popunjavanje kontakt forme, pretraživanje u search baru, login i sl.)na određenoj stranici ne smeju biti dostupne drugima u mreži tako da će počevši od verzije 62 Chrome pokazivati upozorenja da je stranica nebezbedna svaki put kada korisnik unese (bilo koje) podatke u HTTP stranicu.

http search

Kada korisnici surfuju u Incognito modeu, verovatno očekuju povećan nivo privatnosti. Međutim, surfovanje HTTP stranicama nije privatno za druge u mreži tako da će od verzije 62 Chrome upozoravati korisnike kada posećuju HTTP stranice u Incognito modeu.

Konačni plan Googlea je da označi kao nebezbedne sve HTTP stranice, stoga se vlasnicima HTTP sajtova preporučuje da što pre pređu na HTTPS. Danas je preći na bezbednu, HTTPS konekciju lakše i jeftinije nego ikad.

 

Šta je potrebno da biste sa HTTP prešli na HTTPS?

Za prelazak na HTTPS potrebno je da nabavite SSL sertifikat. 

Na našem sajtu možete naći veliki izbor SSL sertifikata za različite potrebe, uz objašnjenja na srpskom jeziku.

Ukoliko vam to nije dovoljno, uvek možete da nas kontaktirate za sva pitanja i nedoumice. 

Pročitajte i:

Kako da poručim SSL sertifikat?

Kako izgleda proces izdavanja SSL sertifikata?

Šta je autentifikacija i kako se pripremiti?