DigiCert kupuje Symantec CA

DigiCert je najavio da će kupiti Symantec-ovu “Website Security Solutions” diviziju koja se sastoji iz Sertifikacionog tela (CA), SSL proizvoda i IoT proizvoda. DigiCert će početi da validira i izdaje sertifikate od 1. decembra 2017.

DigiCert će isplatiti $950 miliona u kešu, a Symantec će dobiti i 30% udela u akcijama DigiCerta kada se posao zatvori, što se očekuje u trećem kvartalu 2018. godine.

Ovom kupovinom dva najveća CA – Symantec, trenutno drugi po tržišnom udelu među komercijalnim sertifikacionim telima i prvi po zaradi – će se udružiti.

Ovo ne znači da će Symantec-ov problem sa Google-om, Mozilla-om i drugim browserima biti automatski rešen. Plan koji je nedavno iznet u javnost, prema kom trenutni Symantec-ovi root sertifikati moraju da budu povučeni i zamenjeni novom infrastrukturom, i dalje važi. Prva faza plana počinje da se primenjuje u aprilu 2018.

Ono što će se razlikovati u odnosu na prvobitni plan je deo koji se odnosi na udruživanje sa još jednim Sertifikacionim telom (CA), koje je trebalo da validira i izdaje sertifikata od decembra 2017,  pa sve dok Symantec ne podnese nove root sertifikate browserima. Umesto toga, DigiCert će izdavati sertifikate sa svoje infrastrukture, sa svojim root sertifikatom, tako da će SSL sertifikati biti kompatibilni sa svim browserima.

Ova vest je dobro prihvaćena u browser zajednici, koja ima puno poverenja da će DigiCert uspeti da završi tranziciju Symantec root sertifikata u planiranom roku. 

Izvor: Symantec